Kodinkoneita ja elektroniikkaa myyvät liikkeet ovat täynnä monenlaisia koneita, ja älyteknologia on tullut jäädäkseen myös kodin eri huoneisiin. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä kodinkoneista ovat hyödyllisimpiä ja mitkä voi suosiolla jättää kivijalka- tai verkkokaupan hyllylle.

Joka kodin välttämättömät koneet

Jos ihmisiltä kysytään, mistä kodinkoneesta he eivät olisi valmiita luopumaan, monille jääkaappi on ilmiselvä ja spontaani vastaus. Myös pakastimella on oma paikkansa nykyihmisten arjessa, samoin ruoanvalmistuksessa tarvittavilla laitteilla, kuten uunilla ja liedellä. Uuneja on markkinoilla monenlaisia, ja osa malleista sisältää sekä mikroaaltouunin että perinteisen kiertoilmauunin tärkeimmät toiminnot. Jos tykkäät ruoanlaitosta, kannattaa laadukkaaseen lieteen ja uuniin panostaa. Erillinen mikroaaltouuni voi olla hyvä vaihtoehto lapsiperheissä, sillä mikron käyttö on usein lapsille helpompaa esimerkiksi välipalaa valmistettaessa.

Keittiön välttämättömien kodinkoneiden lisäksi myös pesukoneet: pyykinpesukone ja astianpesukone, ovat monessa kotitaloudessa käytännössä pakollisia hankintoja. Astianpesukoneen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi pesuohjelmien valikoima, äänitaso sekä pesukoneen pesemä astiamäärä. Myös käytettävissä oleva fyysinen tila voi rajoittaa koneen valintaa. Samoin pyykinpesukoneen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat tila, johon pesukone sijoitetaan, ohjelmavaihtoehdot, pesutulos jne.

Osta vain tarvittaessa

Vaikka monet mieltävät keittiön pienkoneet, kuten kahvinkeittimen ja vedenkeittimen, pakollisiksi hankinnoiksi, sitä ne eivät kuitenkaan aina ole. Jos et itse juo kahvia, ei kahvinkeitintä yleensä kannata hankkia vain vieraskäyttöön. Satunnaisten kahvivieraiden tarpeet on helppo tyydyttää pikakahvilla tai pressopannulla, joka vie tavallista kahvinkeitintä tai kahvikonetta vähemmän tilaa.

Kylpyhuoneen kodinkoneista kuivausrumpu lienee suurin yksittäinen hankinta. Monissa lapsiperheissä kuivausrumpu on tärkeä kodinkone, mutta toisaalta sen vaatteita kuluttava vaikutus ei ole ainakaan työ- ja urheiluvaatetuksessa toivottava. Harkiten kannattaa hankkia myös sähköhammasharjoja, partakoneita, trimmereitä, hiustenkuivaimia ja hiusten muotoiluun tarvittavia laitteita. Käsittely vaurioittaa hiuksia, ja usein monenlaisia laitteita tulee hankittua liikaa. Silitysrauta kuuluu useimmissa kodeissa pakollisten hankintojen listalle, mutta toisaalta vaatemateriaalit ovat kehittyneet viime vuosikymmenten saatossa niin, että yhä harvempia vaatteita tarvitsee silittää.

Jätä kauppaan

Mainoksissa kaikenlaiset monitoimikoneet vaikuttavat yllättävän käteviltä, mutta todellisuudessa liian monia toimintoja sisältävät kodinkoneet jäävät yleensä kaappiin seisomaan toimettomana. Kodinkoneisiin pätevät samat lainalaisuudet kuin muihin mainoksiin: jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, sitä se myös yleensä on.