Viimeisen kahden, kolmen vuosikymmenen aikana tapahtunut teknologinen kehitys on tuonut teknologian ja älykkäät ratkaisut jokaisen suomalaiseen kotiin. Yhä useammat kodinkoneet ovat nykyään älylaitteita, joita voi ohjelmoida ja jopa etäohjata kodin ulkopuolelta käsin. Asumisen taso on yleisesti noussut merkittävästi, ja myös opiskelija-asuntoihin kohdistuvat vaatimukset ovat viime vuosina nousseet paljon. Tällä hetkellä lähes jokaisesta opiskelija-asunnostakin löytyy astianpesukone.

Miksi käyttöohjeet kannattaa lukea?

Koneet ja laitteet eivät toimi itsekseen, ja turvallisen käytön kannalta onkin tärkeää, että laitteita käyttävät kuluttajat perehtyvät huolellisesti laitteiden käyttöohjeisiin ennen käytön aloittamista. Käyttöohjeiden lukeminen on tärkeää erityisesti turvallisuuden kannalta, sillä väärin sijoitettu, väärin kytketty ja väärällä tavalla käytetty pesukone voi pahimmassa tapauksessa syttyä palamaan, mikä tietysti aiheuttaa merkittävän vaaratilanteen sekä asunnolle että sen asukkaille.

Mitä tietoja käyttöohjeissa on?

Käyttöohjeissa ja -oppaissa annetaan kuluttajille tarpeellista tietoa laitteiden toiminnasta ja käytöstä, asentamisesta sekä erilaisista varotoimenpiteistä. Laitteiden asianmukainen asennus on tärkeää myös vakuutuksen näkökulmasta, sillä kotivakuutus ei korvaa väärin kytkettyjen tai asennettujen kodinkoneiden aiheuttamia vahinkoja. Pienet vesivahingot ovat melko tyypillisiä kodin ongelmatilanteita, joten kaikissa kytkennöissä kannattaa luottaa ammattilaisten apuun. Samoin kaikkien kodin laitteiden korjaus kannattaa jättää asiantuntevan merkkihuollon hoidettavaksi. Vääränlaiset varaosat saattavat vaarantaa laitteen toimimisen oikealla tavalla.

Jo laitteen ostovaiheessa kannattaa selvittää tärkeimmät laitteen käyttöön liittyvät asiat. Esimerkiksi pyykinpesukonetta hankkiessasi tiedät todennäköisesti sen, millaisia ohjelmia kotitaloudessasi eniten käytetään. Kun pohdit haluamasi ominaisuuksia riittävästi etukäteen, saat juuri sellaisen tuotteen kuin haluat etkä maksa ominaisuuksista, joista ei sinulle todellisuudessa ole mitään hyötyä.

Lähes kaikilla ihmisillä on kaapeissaan kodinkoneita, joita he eivät juuri käytä tai tarvitse. Tarpeettomista kodinkoneista kannattaa hankkiutua eroon, mutta kaikki koneet ja laitteet on muistettava kierrättää asianmukaisesti. Paras tapa säästää luontoa on ostaa vain sellaisia koneita ja laitteita, joita todella tarvitset. Kodin välttämättömiä hankintoja ovat yleensä ainakin jääkaappi, uuni ja liesi. Monet kokevat myös pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen laitteiksi, joita ilman arki muuttuu liian työlääksi. Muiden laitteiden kohdalla kannattaa asiaa pohtia tarkemmin ja pohtia, voisiko jonkin toiminnon hoitaa perinteisemmillä menetelmillä koneiden sijaan.