Tällä vuosituhannella syntyneet pitävät todennäköisesti monia kodinkoneita ja muita kodin näppäriä keksintöjä itsestäänselvyyksinä. Todellisuudessa monet suomalaisten kodeissa nykyään olevista keksinnöistä ovat kuitenkin melko uusia. Tässä artikkelissa kerromme kodinkoneiden kehityksestä 1900-luvun alusta 2000-luvulle.

1900-luvun ensimmäiset vuosikymmenet

Vuosisadan alussa Suomen suurimmissa kaupungeissa oli jo melko kattava sähköverkko, mutta toisaalta verkoissa olevista kotitalouksista vain harvat käyttivät tässä vaiheessa sähkölaitteita. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Turussa, asukkailla oli käytössään kaasulla toimivia kodinkoneita, kuten kaasuhelloja, mutta yleisiä ne eivät olleet.

1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä yleistyivät myös levysoittimet ja hiusten kihartamiseen tarkoitetut piippaussakset. 1930-luvulla levysoittimien lisäksi yhä useammassa kodissa oli radio, joka hankittiin ennen kaikkea Berliinin olympialaisten seuraamista varten. Tällä vuosikymmenellä koteihin ilmestyivät myös ensimmäiset sähköliedet, mutta niiden hankintaa suurimmassa osassa kotitalouksia rajoitti sähkön korkea hinta.

Sotavuosien jälkeen

Vuosisadan puolivälissä elettiin sotavuosien jälkeistä pula-aikaa ja erityisesti maaseudulla keittiössä käytettiin lähinnä puuhelloja. Jääkaappia ei vielä tuolloin ollut laajasti käytössä, joten suurin osa suomalaisista säilöi ruokansa viileissä kellareissa. Juokseva vesi yleistyi ja tiskipöydät pesualtaineen yleistyivät erityisesti kaupunkikeittiöissä. Maaseudulla kaikki vesi oli vielä kannettava kaivosta.

1950-luvulla suomalaisten arkea helpottamaan ilmestyi astiankuivauskaappi, joka on eräs vuosisadan merkittävimmistä suomalaisista keksinnöistä. Tällä vuosikymmenellä myös sähkökäyttöiset pesukoneet saapuivat Suomeen ja yhä useampi luopui pyykkien pesemisestä käsin. Sähköliedet yleistyivät erityisesti 1960-luvulla, ja samoihin aikoihin myös pölynimuri saapui yhä useampaan kotiin.

Seuraavalla vuosikymmenellä, 1970-luvulla, jääkaapista tuli olennainen osa suomalaisia keittiöitä, ja myös tiskikoneet tekivät tuloaan. Myös silitysraudoissa yhä useampi siirtyi sähköisiin versioihin, ja sähkön hinnan laskiessa yhä useammalla suomalaisella oli varaa sähkökäyttöisten laitteiden hankintaan.

Vuosisadan viimeiset vuosikymmenet

1980-luvulla maata valloittivat mikroaaltouunit ja monet pienkoneet, kuten leivänpaahtimet, vohveliraudat ja limsakoneet. Oman aikansa trendituote oli myös leipäkone, joka kyllä sittemmin on menettänyt suosiotaan. Vuosituhannen viimeisillä vuosikymmenillä suomalaisiin koteihin ilmestyi myös yhä enemmän viihde-elektroniikkaa, kuten pelikonsoleita, tietokoneita ja taulutietokoneita.

Vuosituhannen vaihduttua viihde-elektroniikka virtaviivastui ja taulutelevisio löysi tiensä lähes jokaiseen kotiin. Matkapuhelimen rooli muuttui puhelimesta tietokoneeksi, kameraksi ja musiikin kuuntelulaitteeksi.