Markkinoilla on valtava määrä erilaisia pyykinpesuun tarkoitettuja koneita, mutta asiaan perehtymättömällä menee helposti sormi suuhun valikoimaa ihmetellessä. Suuresta joukosta erilaisia ja erihintaisia koneita voi nimittäin olla vaikeaa löytää juuri se omiin tarpeisiin parhaiten sopiva konemalli.

Ominaisuudet tarpeen mukaan

Pesukonetta ei onneksi tarvitse ostaa kovin usein, joten sen hankkimiseen ei myöskään ehdi nopeasti rutinoita. Tavoitteena on yleensä löytää kone, joka pesee, linkoaa ja huuhtelee hyvin tarvittavan suuren pyykkimäärän. Suurperheille pestävän pyykin määrä ja pesuohjelmien kesto ovat yleensä tärkeitä tekijöitä. Jos pesukone sijoitetaan makuuhuoneiden lähelle, on myös melutasolla suuri merkitys.

Testit valinnan tueksi

Saatavilla on monenlaisia testejä, joista voi saada apua sopivan pyykinpesukoneen hankintaan. Ongelmana on, että monet testejä julkaisevat tahot eivät ilmaise riittävän selkeästi, mitä ominaisuuksia heidän testeissään on painotettu. Luotettavimmat ja puolueettomimmat testitulokset ovatkin yleensä kuluttajajärjestöjen tekemiä. Tässä artikkelissa hyödynnämme kahta Pohjoismaiden suurinta testiä, jotka ovat ruotsalaisen Råd & Rön -lehden ja tanskalaisen Tænk -kuluttajajärjestön tekemiä.

Standardoitujen testien ja muiden testien välinen ero on yleensä laadussa. Riippumattomat, standardoituja testejä tekevät tahot käyttävät pesukonetesteissään tahroja, jotka on standardoitu. Tällä tavoin turvataan se, että myös pesutulokset ovat luotettavimpia. Pesutuloksen lisäksi vertailtavia ominaisuuksia ovat yleensä pesuaika, melutaso, energiankulutus ja helppokäyttöisyys. Myös erilaisten pesuohjelmien valikoima on monille kuluttajille tärkeä valintakriteeri.

Testien parhaat pesukoneet

Markkinoiden kärkipäähän molemmissa testesissä nousi Miele WDD030 -pesukone. Tämä pesukone sai testissä kiitosta erityisesti tahranpoistokyvystään ja linkouksestaan. Se osoittautui myös yhdeksi testien hiljaisimmista koneista. Koneen pesukapasiteetti on huikeat 9 kg, joten se sopii hyvin myös lapsiperheille, joissa pyykkiä yleensä syntyy paljon.

Kärjen tuntumassa molemmissa testeissä oli myös Siemens WM14W447DN, jonka kapasiteetti on pienempi kuin Mielen koneessa, noin 7 kg. Kone on saanut kehuja erityisesti monipuolisesta ohjelmavalikoimastaan sekä hyvästä huuhtelusta ja linkouksesta. Tässä hiljaisessa koneessa pesuaika määrittyy pestävän pyykin mukaan.

Edellisimpiä hieman edullisempi Whirlpool FSCR80421 -pesukone osoittautui ruotsalaisessa testissä hyväksi valinnaksi. Pesutulos on yhtä hyvä kuin kalliimmissa koneissa, mutta pesuaika on tosin pidempi. Tässä koneessa on käteviä toimintoja, kuten kylmäpesuohjelma sekä erityinen FreshCare-ominaisuus, joka pyörittää koneen rumpua jopa 12 tunnin ajan.